صفحه ی اصلی
Home Pageتالار گفتمان
Forumعضویت
registerتماس با ما
Contact Usفروشگاه
Shop
امروز یکشنبه 28 بهمن 1397 روز خوبی داشته باشید.
صفحه ی اصلی
Home Pageتالار گفتمان
Forumعضویت
registerتماس با ما
Contact Usفروشگاه
Shopپزشکی
نظام آموزش پزشکی عمومی، شامل دورههای علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، کارآموزی بالینی و کارورزی بالینی میباشد، که در زیر به توضیح مختصر هر کدام خواهیم پرداخت.
دورهی علوم پایه: این دوره شامل 5 نیم سال تحصیلی است که بعد از گذراندن این مرحله، دانشجو اجازهی ورود به دورهی فیزیوپاتولوژی را کسب میکند. برای ورود به مرحلهی بعد لازم است دانشجویان در امتحانی که وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در تمام دانشگاههای علوم پزشکی برگزار میکند، نمرهی قبولی را کسب کنند.
دورهی فیزیوپاتولوژی: این دوره در دو نیم فصل تحصیلی و در 31 واحد درسی خلاصه میشود که حداقل معدل کسب شده توسط دانشجو نباید کمتر از 12 باشد. دانشجویانی که همهی واحدها را با موفقیت پشت سر بگذارند، به دورهی کارآموزی بالینی راه مییابند.
دورهی کارآموزی بالینی: در این مرحله است که آموختههای قبلی دانشجویان، با یافتههای بالینی از بیماران بستری در بیمارستانها تطبیق داده میشود. این دوره شامل 97 واحد درسی است که عمدتاً مسایل اصلی پزشکی شامل: 1ـ جراحی 2ـ داخلی 3ـ زنان 4ـ اطفال، آموزش داده میشوند. در این دوره، نمرهی قبولی 12 میباشد و معدل کل دوره نباید کمتر از 14 باشد. در پایان این دوره، دانشجویان قبل از ورود به دورهی کارورزی، در امتحانی به نام امتحان جامع کارورزی شرکت میکنند تا پس از کسب نمرهی قبولی وارد مرحلهی بعد شوند.
دورهی کارورزی بالینی: این دوره که به انترنی نیز معروف است، شامل 64 واحد درسی میباشد و 18 ماه به طول میانجامد. در این دوره، دانشجویان، معاینهی بیماران و تشخیص و اقدامات درمانی را به طور عملی انجام خواهند داد. البته در پایان این دوره، دانشجو باید پایاننامه را که 6 واحد درسی است، آغاز نماید.
چشمانداز شغلی: برخلاف تصور عموم که گمان میکنند بسیاری از پزشکان بیکار هستند و این بیکاری را مرتبط با اشباع این رشته میدانند، بسیاری از روستاها با داشتن یک خانه بهداشت که در آن یک بهورز یا بهیار مشغول انجام خدمت هستند، از داشتن یک پزشک عمومی محروم هستند. البته تعداد پزشکانی که مایل به خدمت در این مناطق هستند، بسیار محدود میباشند. به هر حال با شروع طرح پزشک خانواده در سالهای اخیر و افزایش حقوق پزشکان و با توجه به نیاز مناطق محروم، آینده شغلی خوبی برای پزشکان جوان پیشبینی میشود ضمن اینکه ادامهی تحصیل و گذراندن دوره تخصص، میتواند آیندهی روشنتری را برای این عزیزان فراهم سازد.
برخی از واحدهای درسی علوم پایه: بیوشیمی، تشریح، تغذیه، ژنتیک، انگلشناسی، روانشناسی، جنین شناسی
برخی از واحدهای درسی فیزیوپاتولوژی: دورههای فیزیوپاتولوژی ارگانها، آسیبشناسی اختصاصی، فارماکولوژی
برخی از واحدهای درسی کارآموزی بالینی: پزشکی قانونی، بیماریهای عفونی، بیماریهای کودکان، بیماریهای اعصاب
برخی از واحدهای درسی کارورزی بالینی: کارورزی بخش پوست، داخلی، اورژانس، سوانح و سوختگی و...
دندانپزشکی
با ورود تکنولوژی جدید به عرصهی دندانپزشکی، این علم، تحولات عظیمی را به خود دیده است و این رشته را از رشتهای که فقط انسانها هنگام دنداندرد به آن توجه میکردند، به رشتهی بهداشت دهان و دندان، ارتودنسی، پروتزهای ثابت و... تبدیل کرده است.
از آنجا که دندان در سلامت انسانها نقش عمدهای را دارا میباشد، لذا این گرایش میتواند کمک شایانی به سلامت عمومی جامعه بکند. رشتهی دندانپزشکی در دو دورهی 2 و 4 ساله ارائه میشود؛ که دانشجویان در دو سال اول، دروس پایه از قبیل بیوشیمی، آناتومی، ژنتیک و... را پشت سر میگذارند (در پایان این دوره امتحان جامع علوم پایه برگزار میشود که قبولی در آن برای ورود به مرحلهی بعد ضروری است) و در دورهی بعدی، دروس اختصاصی شامل: ارتودنسی، پروتزهای ثابت و متحرک و... را پشت سر خواهند گذاشت.
توانایی و استعداد لازم: در این رشته به خاطر وجود ظرایف و حساسیتها، داشتن دیدی هنری و ذهنی خلاق، یکی از پایههای موفقیت دانشجو محسوب میشود و یکی دیگر از این تواناییها، داشتن دستهای هنرمند و توانا میباشد، تا فرد، کارهای دندانپزشکی را به بهترین نحو ممکن انجام دهد.
چشمانداز شغلی: اگرچه به نظر میرسد فرصتهای شغلی در حال حاضر برای فارغالتحصیلان این رشته محدودتر شده است؛ که از دلایل آن، پیشرفت بهداشت، در بین عموم جامعه میباشد، اما با توجه به بالا رفتن فرهنگ مردم و اهمیت به زیبایی و سلامت کامل دندانها، هنوز این حرفه یکی از آیندهدارترین مشاغل، به حساب میآید.
برخی از واحدهای درسی: جنین و بافتشناسی فک و دهان، میکروبشناسی، رادیولوژی دهان 1 و 2 و 3، ارتودنسی 1 و 2 و 3 و 4، جراحی فک و دهان 1 و 2 و 3 و 4
داروسازی
جامعترین تعریفی که میتوان از این رشته ارایه داد این است که بخشی از علوم پزشکی است که در رابطهی با تولید و ساخت دارو، بررسی وضعیت دارو در بدن انسان و موجودات زنده و میزان تاثیر دارو در سلامت جامعه و کم کردن بحرانهای بیماریزا میباشد.
یک دکتر داروساز در فرآیند بهبودی، میتواند کمک شایانی را به پزشک ارایه دهد؛ که این کمک میتواند نحوهی استفاده از دارو، کیفیت دارو و انتخاب نوع دارو باشد.
توانایی و استعداد لازم
در این رشتهی تحصیلی، تبحر در دروس فیزیک، شیمی و زیستشناسی، یکی از ارکان موفقیت به شمار میرود. همچنین فارغالتحصیل این رشته باید دارای روابط عمومی قوی بوده و چون دامنه دروس در این رشته گسترده است، داشتن ذهنی خلاق، پویا و قوی از دیگر عوامل موثر محسوب میشود.
چشمانداز شغلی: اکثریت فارغالتحصیلان این رشته جذب داروخانهها و تعدادی کمتر هم در صنایع داروسازی و کارخانههای آرایشی و بهداشتی مشغول به فعالیت میشوند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی آبی، کمکهای اولیه، کارآموزی داروخانه، اطلاعات دارویی، سم شناسی، داروسازی صنعتی، انگلشناسی و قارچشناسی
کارشناسی پرستاری
به طور کلی، هدف از این دوره، تربیت کارشناسان متعهد در امور پرستاری است که با استفاده از مهارت و کارایی خود، وظیفهی خطیر پرستاری که شامل نقش هماهنگی، حمایتی، حفاظتی، روحی، جسمی، اجتماعی، مراقبتی و درمانی میباشد را انجام دهند.
به طور کلی این رشته، چگونگی برقراری ارتباط و همچنین آموزش، راهنمایی و مشاوره به بیمار و خانوادهی وی، آشنایی با انواع بیماریها و حوادث اضطراری، شناسایی علایم بیماری، شیوههای مراقبت، زمان تزریق و مصرف دارو، انجام کلیهی خدمات پرستاری مربوط به بیماران از قبیل پانسمان، واکسیناسیون و تزریقات میباشد. علاوه بر این، مسئولیت مدیریت بخش (اولویت رسیدگی به بیماران)، ایجاد ارتباط بین خانواده بیمار با پزشک و... برعهدهی پرستاران میباشد.
توانایی و استعداد لازم: از آنجا که پرستاری رشتهای است که با عشق و علاقه آمیخته شده است، لذا فارغالتحصیل این رشته باید از حس انساندوستی برخوردار باشد و آمادهی تحمل دشواریها و ناملایماتی باشد که ممکن است از سوی بیمار یا اطرافیان وی متوجه او شود. باید فردی منظم و دقیق باشد. صبر و حوصله و توانایی برقراری ارتباط مناسب، از دیگر ویژگیهای لازم در این رشته میباشد. سلامتی جسمی پرستاران مهم بوده و نباید مشکلاتی از قبیل لکنت زبان یا لرزش دست (به علت انجام کارهای ظریف) داشته باشند. از لحاظ درسی، تسلط در دروس زیستشناسی، شیمی و زبان انگلیسی مهم میباشد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در بیمارستانها و درمانگاهها مشغول به کار شوند و یا اینکه به عنوان مربی بهداشت در مدارس و مراکز مهدکودک مشغول به کار شوند. به طور کلی پرستاران در تمام بخشهایی که به بهداشت و درمان مربوط میشود، مشغول به کار میشوند.
برخی از واحدهای درسی: بهداشت روانی، پرستاری در فوریتها، بیماریهای داخلی و عفونی و پرستاریهای مربوط، اصول و روش آموزش به بیمار، کودکان و پرستاری مربوط 1 و 2
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: امکان ادامهی تحصیل تا مقطع دکتری فراهم است.
کارشناس مامایی
هدف از این رشته، تربیت متخصصانی در زمینهی زایمان و مراقبتهای بهداشتی مربوط به آن میباشد که از قدیم این شغل وجود داشته است، ولی امروزه با پیشرفت علم، این توانایی به صورت علمی درآمده است. تفاوت مامایی در امروز و دیروز این است که امروزه مامایی، دانشی است که بر مشاهده، آموزش، پیشگیری، تحقیق، تشخیص و درمان استوار شده است. این رشته به مشاورهی قبل، بعد و هنگام ازدواج، آموزش و نحوهی تنظیم خانواده، مراقبت در دوران بارداری، زایمان طبیعی و... میپردازد.
توانایی و استعداد لازم: دانشجویان این رشته باید دارای عشق و علاقه و صبر و حوصلهی بالایی باشند. همچنین یک ماما باید دارای خونسردی بسیار بالایی باشد تا در زمان حساس زایمان بتواند بیشترین و بهترین کمک را برای نجات جان دو نفر «مادر و نوزاد» انجام دهد. دقت لازم برای توجه به مسایل ظریف و حیاتی، ضروری است.
چشمانداز شغلی: از مراکزی که یک ماما میتواند در آنجا مشغول به کار شود، میتوان به بیمارستانها، زایشگاهها، درمانگاهها و مراکز بهداشتی اشاره کرد. امکان دایر کردن مطب و ارایهی خدمات بهداشتی، برای کارشناسان مامایی وجود دارد.
برخی از واحدهای درسی: روانپزشکی مامایی، ژنتیک، نوزادان، بهداشت مادر و کودک و خانواده، جنین شناسی، مقررات پزشکی قانونی
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: این رشته تا مقطع دکتری ارایه میگردد.
دامپزشکی
دامپزشکی، علم شناخت بیماریهای دامی اعم از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان یا بیماریهای خاص دام، پیشگیری از بیماریها، معالجهی بیماریها و همچنین علم تغذیهی انسان و دام است. اگر به صورت کلی به این اهداف نظر بیافکنیم، متوجه این نکته خواهیم شد که در نهایت، تمام فواید این مهارتها به انسان بازمیگردد تا بتواند جامعهای فعال و سالم بار بیاورد. با توجه به اینکه بخش عمدهی منابع غذایی انسان، از منابع دامی تهیه میشود، شناسایی بیماریهای دام و خصوصاً بیماریهای مشترک انسان و دام اهمیت روز افزون یافته است.
توانایی و استعداد لازم: یک دامپزشک باید در وهلهی اول، یک زیستشناس خوب باشد و در درجهی بعد، به زبان انگلیسی تسلط داشته و قدرت تجزیه و تحلیل بالایی داشته باشد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان دامپزشکی میتوانند در مراکز مختلفی از جمله سازمان دامپزشکی، مؤسسهی تحقیقات و تولید واکسن، شرکتهای تولید دارو و فرآوردههای دامی و یا در کلینیکهای دامپزشکی مشغول به کار شوند.
برخی از واحدهای درسی: جراحی عمومی دامهای کوچک، مامایی دامپزشکی، ژنتیک حیوان، تکثیر و پرورش ماهی، اصول معاینهی دام، انگلشناسی و بیماریهای انگلی 1 و 2 و 3 و 4 ـ بیماریهای مشترک انسان و دام
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: فارغالتحصیلان پس از گذراندن دورهی دکترای عمومی دامپزشکی در صورت تمایل میتوانند در گرایشهای: جراحی، علوم تشریحی، آسیبشناسی، انگلشناسی و... ادامهی تحصیل دهند.
زیستشناسی
رشتهی زیست شناسی دارای سه گرایش عمده 1ـ علوم گیاهی 2ـ علوم جانوری 3ـ زیست دریا میباشد، که توضیح هر کدام در زیر آمده است:
ـ گرایش علوم گیاهی: این گرایش که یکی از شاخههای زیستشناسی است، به مطالعهی گیاهان میپردازد، و دارای دو بخش عمدهی «فیزیولوژی» و «سیستماتیک» میباشد، که بخش فیزیولوژی به شناخت ساختمان گیاهان و بخش سیستماتیک به طبقهبندی گیاهان میپردازد. به طور کلی میتوان خاطرنشان ساخت، به خاطر اهمیت درخت در زندگی انسانها و نقش این موجود زنده در تعادل طبیعت، این رشته تأسیس شده است.
برخی از واحدهای درسی: ازدیاد گیاهان، انتقال مواد در گیاه، اکولوژی گیاهی، قارچشناسی
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیل این رشته در مقطع کارشناسی، به علت داشتن اطلاعات پایهای و سطحی، بیشتر به عنوان دبیر، جذب آموزش و پرورش میشود، اما تحصیل در مقاطع بالاتر امکان اشتغال در مؤسسات تحقیقاتی را نیز فراهم میکند.
ـ گرایش علوم جانوری: این گرایش، به مطالعهی مسایل مربوط به جانداران میپردازد و دارای 3 بخش:1ـ جانورشناسی 2ـ فیزیولوژی جانوری 3ـ بافتشناسی و جنین شناسی میباشد. به کمک این بخشها، میتوان گونههای مختلف جانوری را شناسایی کرد و از آنها در برقراری تعادل اکولوژی محیط زیست بهره برد.
برخی از واحدهای درسی: زیست انگلها، جانورشناسی، حشره شناسی، فیزیولوژی مقایسهای
چشمانداز شغلی: بازار کار برای فارغالتحصیلان این رشته، محدود به آزمایشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی و محیط زیست میباشد.
گرایش زیست دریا: در این گرایش برخلاف گرایش علوم جانوری و علوم گیاهی که به بررسی موجودات ساکن در خشکی میپردازند، مطالعات صرفا به موجودات آبزی متمرکز میشود و به بررسی شرایط محیطی آبزیان از قبیل: ویژگی محیط آبی و بیولوژی آبزیان میپردازد.
برخی از واحدهای درسی: ماهی شناسی، انگلها و بیماریهای انگلی آبزیان، اصول تکثیر و پرورش آبزیان
برخی از واحدهای درسی: رشد و نمو گیاهی، بافت شناسی، ژنتیک، بیوفیزیک، بیوشیمی، اکولوژی، میکروبیولوژی
چشمانداز شغلی: از آنجا که فارغالتحصیلان این گرایش در مراکز پرورش ماهی و شیلات جذب بازار کار میشوند، گسترهی وسیعی را از لحاظ بازار کار برای این رشته نمیتوان متصور شد.
زیست شناسی سلولی و مولکولی
این رشته در 5 گرایش عمده شامل: 1ـ میکروبیولوژی 2ـ علوم سلولی و مولکولی 3ـ ژنتیک 4ـ بیوشیمی 5ـ بیوفیزیک ارایه میشود و از آنجا که گرایشهای بیوشیمی و بیوفیزیک در هیچکدام از دانشگاههای کشور در مقاطع کارشناسی ارایه نشده است لذا توضیح آن در این رشتهی مشروح نمیگنجد.
گرایش میکروبیولوژی: مهمترین تعریفی که میتوان از آن ارایه کرد این است که، گرایشی از زیست شناسی است که به بررسی و مطالعهی میکروارگانیسمها میپردازد. علم میکروبیولوژی خود به گرایشهای 1ـ میکروبیولوژی پزشکی 2ـ میکروبیولوژی غذایی 3ـ میکروبیولوژی صنعتی تقسیم میشود.
برخی از واحدهای درسی: ژنتیک، ویروس شناسی، بیوفیزیک، بیوشیمی، اکولوژی قارچ شناسی، باکتری شناسی
گرایش علوم سلولی و مولکولی: مهمترین مولکولهایی که در حیات سلول مؤثر هستند، DNA و RNA میباشند که DNA مسئول ذخیره اطلاعات و صدور فرمانهای سلول و RNA وظیفه انتقال این فرمانها را برعهده دارد و این گرایش، فرآیندهای فوق را مورد بررسی قرار میدهد.
برخی از واحدهای درسی: شیمی آلی، زیست شناسی سلولی، اکولوژی، فیزیولوژی گیاهی
چشم انداز شغلی: از آنجا که این گرایش در علوم پایه طبقهبندی میشد و علوم پایه در ایران از وضعیت مالی مطلوبی برخوردار نیتسند، تنها عامل موفقیت میزان علاقه فرد به تحقیق و تفحص میباشد.
گرایش ژنتیک: عمدهی توجه ژنتیک بر این مسأله استوار است تا بگوید چگونه مکانیزمهای سلولی، عامل انتقال صفات از نسلی به نسل دیگر هستند.
برخی از واحدهای درسی: ژنتیک سرطان، ژنتیک پیشرفته، ژنتیک رفتاری، ژنتیک انسانی
برخی از واحدهای درسی: فیزیولوژی جانوری، زیست شناسی پرتوی، آمار زیستی، تکامل
چشمانداز شغلی: این رشته در ایران هنوز جای خود را باز نکرده است، اما فارغالتحصیلان میتوانند جذب سازمانهایی بشوند که تحقیقات ژنتیکی انجام میدهند که از جمله آنها میتوان به وزارت جهاد کشاورزی، مراکز پژوهشی و انستیتو پاستور اشاره کرد.
مهندسی کشاورزی
از آنجا که امروزه کشاورزی به صورت مکانیزه و ماشینی درآمده است و جمعیت جهان رو به افزایش است، لذا تأمین مایحتاج اساسی زندگی انسانها، با کشاورزی صنعتی امکانپذیر نمیباشد؛ بنابراین، گسترهی علم کشاورزی برای این که بتواند به این نیازها پاسخ دهد،مستلزم افزایش است. این رشته دارای 7 گرایش است: 1ـ علوم دامی 2ـ زراعت و اصلاح نباتات 3ـ گیاه پزشکی 4ـ علوم و صنایع غذایی 5ـ خاک شناسی 6ـ باغبانی 7ـ ترویج و آموزش کشاورزی
گرایش علوم دامی: هر نوع اطلاعات و یا دانشی که به پرورش دام، اصلاح نژاد، بهداشت دام و تولید مطلوب دام بپردازد، در این گرایش گنجانده شده و اطلاعاتی را به دانشجو میدهد.
برخی از واحدهای درسی: پرورش گاو شیری، پرورش گوسفند و بز، پرورش زنبور عسل، پرورش طیور، مرتعداری، اصول بهداشت دام
توانایی و استعداد لازم: هر دانشجوی علوم دام باید بداند که بیشتر کار این گرایش، در دامداری و مزارع و مراتع میگذرد. لذا باید علاقه وافری به این گرایش داشته باشد، تا در طول دوره تحصیل سرخورده نشود.
چشم انداز شغلی: از آنجایی که دامداری در ایران سنتی میباشد، هنوز دامداران به این دانش روی خوش نشان نداده و اعتقاد به برتری تجربه بر علم دارند؛ البته این بدان معنا نیست که هیچ چشمانداز شغلی برای فارغالتحصیلان این رشته نمیتوان تصور کرد. با این وجود، میتوان اشتغال در مؤسسات و آزمایشگاههای تغذیه دام و آزمایشگاههای اصلاح نژاد را برای فارغالتحصیلان این گرایش متصور شد.
گرایش زراعت و اصلاح نباتات: این گرایش به رشد و نمو، میزان عملکرد و تولید گیاهان زراعتی مانند گندم، جو، ذرت، چغندرقند، سویا و آفتابگردان میپردازد.
برخی از واحدهای درسی: علفهای هرز و کنترل آنها، زراعت نباتات علوفهای، رابطه آب و خاک و گیاه، اطلاح نباتات صنعتی
چشم انداز شغلی: فارغالتحصیلان این گرایش هم مانند سایر گرایشهای کشاورزی، در نهادها و مؤسسات مربوط به کشاورزی، مشغول به کار میشود و یا اینکه با سرمایهگذاری میتوانند شخصا به تولید محصولات کشاورزی بپردازند.
گرایش گیاه پزشکی: در این گرایش عمدهی تمرکز، بر روی آفات کشاورزی و یا بیماریهای گیاهی از قبیل: قارچها، ویروسها و باکتریها میباشد. بنابراین، دانشجوی این گرایش باید شناخت عمیق و درک صحیحی از این آفات و بیماریها به دست بیاورد تا بتواند از آسیبدیدگی محصولات کشاورزی بکاهد.
برخی از واحدهای درسی: حشره شناسی، تکنولوژی مبارزه شیمیایی، بیماریهای مهم گیاهان زراعی، آفات انباری
چشم انداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در وزارت جهاد کشاورزی، شهرداریها و کلینیکهای گیاه پزشکی مشغول به کار شوند. البته میزان این اشتغال در شهرستانها و استانهای با قطب کشاورزی بهتر است.
گرایش خاک شناسی: این گرایش، عمدهی تمرکز خود را در شناسایی خاک، بهره برداری از خاک در جهت تولید مواد غذایی، حفاظت از محیط زیست، مدیریت خاک، آب، آلودگی خاک و اصلاح خاکهای شور و قلیایی گذاشته است.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک خاک، شیمی خاک، تغذیه گیاه، فرسایش و حقاظت خاک،نقشهبرداری خاکها
چشماندازهای شغلی: فارغالتحصیلان این گرایش هم مانند سایر گرایشهای رشته مهندسی کشاورزی، میتوانند در محدودههای مزارع و مراتع وزارت جهادکشاورزی، سازمان محیط زیست و منابع طبیعی، شهرداریها و یا بخش خصوصی به فعالیت بپردازند.
گرایش باغبانی: در این رشته علاوه بر داشتن علم، باید صاحب ذوق و هنر بوده و به گیاهان به چشم موجوداتی بیجان نگاه نکنیم. بلکه آنها را موجوداتی محسوب کنیم که در مقابل هر کنش ما واکنشی از خود بروز میدهند. در این رشته، بررسیهای دقیق بیولوژیکی، باعث بهتر شدن کمیت و کیفیت محصولات باغی شده است.
برخی از واحدهای درسی: گلکاری، سبزیکاری عمومی، فیزیولوژی بعد از برداشت، حاصلخیزی خاک و کودها، ازدیاد نباتات
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته در صورت داشتن سرمایه، میتوانند شغل پردرآمدی را انتظار داشته باشند، در غیر این صورت، آنها یا جذب مراکز خصوصی باغداری میشوند و یا در سازمان برنامه و بودجه و یا وزارت جهاد کشاورزی مشغول به کار میشوند.
گرایش ترویج و آموزش کشاورزی: هدف این گرایش ترویج روشهای نو و بهینه در نگهداری و تولید محصولات کشاورزی بین کشاورزانی است که به صورت سنتی به این کار اشتغال دارند، که این کار به نوبهی خود کار دشوار و طاقتفرسایی میباشد، چون فارغالتحصیلان این رشته باشد تمام مطالب و نکات علمی را به زبانی همه فهم و قابل درک برای عموم کشاورزان دربیاورند که این آموزش خود به دو صورت تئوری و عملی میباشد.
برخی از واحدهای درسی: مقدمات مردم شناسی عشایری، اصول ترویج کشاورزی، اصول آموزش بزرگسالان، آموزش سمعی و بصری
چشمانداز شغلی: همانطور که از عنوان این رشته برمیآید، عمدهی فعالیت این گروه از فارغالتحصیلان، در روستاها و نقاط دارای کشاورزی سنتی تعریف میشود، لذا فارغالتحصیلان میتوانند در وزارت جهاد کشاورزی، وزارت تعاون، سازمان مدیریت و برنامهریزی مشغول به کار شوند.
مهندسی منابع طبیعی
کارشناسان منابع طبیعی با بررسی علم اکولوژی، حل مسایل زیست محیطی، ارایه طرحهای عملی برای حفظ و توسعه پوشش گیاهی، بهرهبرداری صحیح از اراضی مطابق با قابلیت آنها، توسعه فعالیت آبخیزداری و مدیریت آب و خاک میکوشند تا جلوی آسیبهای تکنولوژی را گرفته و نگذارند تا این غول افسارگسیخته بیش از این، دنیای زیبای انسانها را به تسخیر خود درآورد. این رشته در 5 گرایش 1ـ محیط زیست 2ـ مرتع و آبخیزداری 3ـ جنگلداری 4ـ شیلات 5ـ علوم و صنایع چوب و کاغذ ارایه میشود.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته در سازمانهای گوناگونی از قبیل: سازمان حفاظت محیط زیست شهرداریها، مهندسین مشاور، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان توسعه و برنامهریزی، وزارت صنایع و وزارت نفت مشغول به کار خواهند شد.
گرایش مرتع و آبخیزداری: کار اصلی متخصصان این گرایش، بررسی میزان فرسایش خاک و تأثیر آن در پر شدن مخازن سدها، اصلاح آبراههها، توجه و تمرکز بر پوشش گیاهی و بررسی اینکه چگونه میتوان از این مراتع بیشترین بهرهبرداری را کرد، همچنین مبارزه با سیلابها از طریق کاشت نهال میباشد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این گرایش، در شرکتهای دولتی، خصوصی و مرتبط با وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، موسسه تحقیقات مراتع و موسسه تحقیقات خاک مشغول به کار خواهند شد.
گرایش شیلات: هدف این رشته مهندسی، پرورش و آموزش کارشناسان و متخصصان در زمینه علوم مختلف از جلمه: بیولوژی جانوری، گیاهی و اکولوژی دریائی به عنوان زیربنای شیلات میباشد و دانشجویان دربارهی آبزیان آبهای داخلی و دریایی، نحوهی تکثیر و پرورش آبزیان، صید و صیادی و نحوهی عمل آوری فرآوردههای دریایی مطالعه میکنند.
چشمانداز شغلی: از آنجا که این صنعت نقش مهمی در ایجاد شغل بازی میکنند، لذا فارغالتحصیلان این رشته، با توسعه فعالیتهای آبزیپروری، بازسازی ذخایر دریای خزر و منابع آبی داخلی، ترویج مصرف آبزیان پرورشی، بهبود کیفیت عرضهی آبزیان پرورشی، افزایش راندمان و بهبود کیفیت آبزیان پرورشی، شناسایی و مطالعهی اراضی مستعد توسعه پرورش آبزیان، نقش مهمی در ارتقای صنعت شیلات به عهده خواهند داشت.
گرایش جنگلداری: این گرایش مجموعهای از علوم و فنون است که برای شناخت جوامع مختلف جنگلی و آگاهی از کیفیت و کمیت آنها، تربیت، پرورش وبهرهبرداری مستمر از تولیدات جنگلی، روشهای مختلف قطع و حمل درختان قطع شده، جادهسازی در جنگل و مهمتر از همه، حفاظت احیای توسعهی مناطق جنگلی به عنوان تعدیل و تنظیمکنندهی شرایط آب و هوایی و خاکی و منبع تولیدکنندهی چوب بهکار گرفته میشود.
چشم انداز شغلی: شغلهای مناسب با این گرایش عبارتند از: کارشناسی در طرحهای جنگلکاری و جنگلداری وزارت جهاد کشاورزی، شهرداریها، سازمان پارکها و فضای سبز و سازمان محیط زیست
گرایش علوم و صنایع چوب و کاغذ: این گرایش، مجموعه علوم و فنونی است که با فراگیری آنها، دانشجویان در زمینهی نحوهی رویش و تولید چوب و عوامل موثر بر آن، طبقهبندی و درجهبندی چوبها و کاغذها و نحوهی تولید آنها، آگاهی لازم را کسب خواهند کرد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند به عنوان مدیر فنی در بخشهای دولتی یا خصوصی مجتمعهای چوب و کاغذ و کارخانجات تولید چوب فعالیت کنند و یا به عنوان کارشناس در دفاتر فنی سازمان جنگلها و مراتع مشغول به کار شوند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: امکان تغییر گرایش در مقطع کارشناسی ارشد فراهم است. همچنین فارغالتحصیلان میتوانند تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند.
علوم تغذیه
این رشته به رژیم درمانی، اصول علم تغذیه و نحوهی تغذیهی مناسب برای حفظ سلامت بدن میپردازد و در مرحلهی بعدی به بررسی این نکته که چه فرآیندی روی مواد غذایی خورده شده انجام میگیرد تا آنها جذب یا دفع شوند میپردازد و رژیم درمانی یعنی نوع رژیم غذایی در بیماریهای مختلف را مشخص میکند.
توانایی و استعداد لازم: دانشجوی این رشته باید در دروس زیست و شیمی تبحر داشته باشد. کارشناس این رشته باید دارای روحیه خدماتی باشد تا بتواند با صبر و حوصله بیمار را راهنمایی کند.
چشم انداز شغلی: فارغ التحصیلان این گرایش میتوانند دفتر مشاور غذایی دایر کنند و مشغول به کار شوند (که برای این مورد باید سه سال سابقه کار در بیمارستان داشته باشند) و یا این که در بیمارستانها و در کنار پزشکان مشغول به انجام خدمت شوند.
برخی از واحدهای درسی: اقتصاد غذایی و برنامهریزی، میکروب شناسی مواد غذایی، فیزیولوژی تغذیه، اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی، بهداشت و مسمومیتهای غذایی
ادامهی تحصیل در مقاطع بالاتر: امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری میسر است.
علوم و صنایع غذایی
در واقع در رشتهی علوم و صنایع غذایی،دانشجویان، تکنولوژی صنایع غذایی مختلف از قبیل: صنایع لبنیات، غلات، گوشت، روغن، سبزیجات و میوهها را فرا میگیرند همچنین در زمینههای صنایع نگهداری مواد غذایی، بستهبندی و کنترل کیفی مواد غذایی آموزش میبینند. به زبان دیگر دانشجوی این رشته یاد میگیرد که چگونه فرآیندهای عمر مواد غذایی را ضمن حفظ کیفیت و ارزش غذایی آن، طولانیتر کند.
توانایی و استعداد لازم: دانشجو باید در دروس پایه که شامل: شیمی، زیستشناسی و آمار و احتمالات میباشد، تبحر کافی داشته باشد. در ضمن دانشجوی این رشته باید آمادگی کار در حومهی شهرهای بزرگ و یا در شهرهای کوچک را داشته باشد، زیرا تمام واحدهای تولیدی مواد غذایی در این نواحی متمرکز شدهاند.
چشماندازهای شغلی: امکان اشتغال در کارخانهها و یا کارگاهها و دایر کردن واحدهای تولیدی خصوصی وجود دارد.
فیزیوتراپی
در این رشته، با استفاده از یک سری وسایل، مثل ابزارهای الکترونیکی در جهت رفع معلولیت، کاهش علایم بیماریهای مفاصل، عضلات و اعصاب تلاش میشود. قابل ذکر است که در بیش از نیمی از بیماریها باید از فیزیوتراپی در کنار دارو درمانی استفاده کرد.
به طور مثال، در بیماریهای عصبی، مثل سکتههای مغزی و یا ضربههای مغزی، شکستگیها، بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی، بیماریهای زنان و زایمان و نازایی، انواع جراحیهای داخلی و به عبارت دیگر، در کل بیماریهای اسکلتی و اکثر بیماریهای عصبی و عضلانی فیزیوتراپی انجام میشود.
توانایی و استعداد لازم: دانشجوی این رشته باید در دروس فیزیک و زیست شناسی دارای دیدی وسیع باشد و نکته مهمتر این که فارغالتحصیلان این رشته باید با انسانهای گوناگونی که هر یک خود دچار سوانحی شدهاند روبهرو شوند و به این علت نیازمند صبر و حوصله و روحیه قوی هستند.
چشمانداز شغلی: با توجه به استقلال فارغالتحصیلان این رشته در تاسیس کلینیک فیزیوتراپی و عدم وابستگی به پزشکان متخصص، آینده شغلی مناسبی را میتوان پیش بینی کرد.
برخی از واحدهای درسی: الکتروتراپی، ماساژ و اصول درمانهای دستی، فیزیوتراپی، حرکت درمانی، اندامهای مصنوعی و وسایل کمکی
علوم آزمایشگاهی
این رشته از معدود رشتههایی است که به صورت ناپیوسته و تا مقطع دکتری دانشجو میپذیرد. فارغالتحصیلان در مقطع کاردانی، با نمونهبرداری مدفوع، ادرار و خون میتواند در تشخیص بیماری به پزشک و یا درمانگر کمک شایانی را انجام دهد. فارغالتحصیلان کارشناسی، با آزمایشهای تخصصی هورمونشناسی و ایمولوژی و بخشهای نمونهبرداری، بر نحوهی کار کاردان علوم آزمایشگاهی نظارت میکنند. اخیرا این رشته از ابتدا در مقطع کارشناسی دانشجو میپذیرد.
توانایی و استعداد لازم: دانشجویان این رشته باید علاقهمند به کار عملی باشند و نباید به بو یا آزمایش ادرار و مدفوع حساس باشند و یکی دیگر از تواناییهای لازم، داشتن تبحر در دروس شیمی و زیستشناسی میباشد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته معمولا در آزمایشگاههای تشخیص طبی مشغول به کار میشوند.
برخی از واحدهای درسی: خونشناسی، ویروسشناسی پزشکی، بیوشیمی بالینی، بافتشناسی، قارچشناسی پزشکی، انگل و حشرهشناسی پزشکی
شیمی
از گروه ریاضی و تجربی دانشجو میپذیرد. شیمی علم اتمها، پیوندها و مولکولهاست، دانشی که میتواند خواص ماده، تغییرات و شیوهی تولید آنها را از هستهی اتم گرفته تا کهکشانها بررسی کند. رشته شیمی، رشتهای است که متخصصان آن میتوانند به ابداع و نوآوری دست بزنند. رشته شیمی دارای 2 بخش علم شیمی و صنایع شیمی است که علم شیمی به عنوان یک علم پایه، زیربنای علوم مختلفی چون: بیولوژی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشتههای متعدد مهندسی میباشد. رشتهی شیمی دارای 2 گرایش محض و کاربردی است.
در گرایش محض، دانشجو در 4 گرایش اصلی علم شیمی که عبارتند از: شیمی آلی، معدنی، تجزیه و شیمی فیزیک، دروسی را مطالعه میکند اما در شیمی کاربردی دروس پایهی شیمی، کمتر مطالعه میشوند و دانشجو دروسی مانند صنایع شیمیایی و تصفیهی آب و فاضلاب را میگذراند.
توانایی و استعدادهای لازم: نیاز به مهارتهای ذهنی و استدلالی دارد. حتی میتوان گفت قدرت استدلال بیش از قدرت حافظه در این رشته اهمیت دارد. دانشجو باید در دروس ریاضی، شیمی و فیزیکی قوی باشد و رشتهی شیمی را دوست داشته باشد.
چشمانداز شغلی: تعدادی از فارغالتحصیلان شیمی جذب صنایع شیمیایی مختلف مثل رنگسازی، چرمسازی، پتروشیمی، مواد غذایی، لوازم بهداشتی و آرایشی میشوند و در بخش آزمایشگاههای کنترل کیفیت محصولات شیمیایی یا واحد تولید آنها کار میکنند.
برخی از واحدهای درسی:شیمی معدنی 1 و 2، کاربرد طیف سنجی در شیمی آلی، روش استفاده از متون علمی شیمی، جداسازی و شناسایی ترکیبات آلی، شیمی فیزیک 1 و2
ادامهی تحصیل در مقاطع بالاتر: دوره کارشناسی ارشد شامل 5 گرایش بوده و دوره دکتری نیز در دو قسمت آموزشی و پژوهشی ارایه میشود.
بیوتکنولوژی
اساس و پایهی این رشته، انتقال ژنهای یک موجود به موجود دیگر و فعال ساختن آنها در موجود جدید است. این رشته در صنایع دارویی، غذایی، پزشکی، شیمیایی و کشاورزی وارد شده است. رشته بیوتکنولوژی یک رشتهی کاربردی و میان رشتهای مهندسی علوم پایه است که قلمرو آن حداقل 33 حوزهی تخصصی علوم را دربرمیگیرد. رشتهی بیوتکنولوژی از سه مرحله کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تشکیل شده است. دانشجوی این رشته میبایست به طور موفقیت آمیز 132 واحد دروس مشترک معرفتی، نظارتی، علوم پایه، پزشکی و مهندسی و مبانی بیوتکنولوژی، به اضافهی آموختن زبان انگلیسی در حد 550 نمرهی تافل و آشنایی کامل با یک زبان برنامهنویسی کامپیوتر را بگذراند. دانشجویان این رشته برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد و دکتری باید شرایط لازم را داشته باشند یعنی باید میانگین معدل بالایی داشته باشند.
بیوتکنولوژی شامل 6 گرایش متفاوت از قبیل، بیوتکنولوژی محیطی دریایی، بیوتکنولوژی میکروبی، بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی مولکولی، بیوتکنولوژی کشاورزی و فرآورش زیستی میباشد.
توانایی و استعداد لازم: از بین داوطلبان ریاضی و تجربی دانشجو میپذیرد. پذیرش از دانشجویانی است که از نظر بهرهی هوشی، قدرت درک و استعداد و توان نوآوری و خلاقیت خودآموزی و استفادهی مناسب از وقت، انگیزهی شدید به یادگیری و تواناییهای ذهنی و روانی، سرآمد دیگران هستند. نیمی از پذیرفته شدگان این رشته به داوطلبانی اختصاص دارد که در مرحلهی ماقبل نهایی المپیادهای دانش آموزی ریاضی، فیزیک، شیمی، کامپیوتر، زیست شناسی پذیرفته شده باشند و نیمی دیگر از طریق آزمون سراسری وارد میشوند. در ضمن از پذیرفتهشدگان این رشته مصاحبهی علمی به عمل آید.
چشم انداز شغلی: یک رشتهی جدید است و بی شک مدت زمانی میخواهد تا فارغالتحصیلان آن جایگاه خود را پیدا کنند. اما به این معنا نیست که برای فارغالتحصیلان کار مهیا نباشد. از سوی دیگر فارغالتحصیلان این رشته میتوانند به عنوان نیروی انسانی متخصص، برای مدیریت میانی و هدایت امور فنی خطوط تولید مزار و آزمایشگاههای مشغول به فعالیت شوند.
برخی از واحدهای درسی: بیوشیمی ساختمانی، فیزیک جدید، زیست شناسی پرتوری، زیستشناسی سلولی، مولکولی، مکانیک سیالات، انتقال جرم، موازنه جرم انرژی
مهندسی فضای سبز
با گسترش شهرها، روزبهروز کمبود فضاهای سبز یا مناظر طبیعی را بیشتر در پیرامون خود حس میکنیم. مهندسی فضای سبز عامل حفظ و ایجاد فضای سبز و ایجاد انواع پارکها به منظور کمک به سلامت جسم و روان شهروندان میباشد. حفاظت و نگهداری از منابع موجود گیاهی یا استفاده از گیاهان زینتی در محوطههای مسکونی، تجاری و خیابانها، ضمن ایجاد مناظر زیبا، کیفیت زندگی در شهرها را ارتقا میبخشد.
توانایی و استعداد لازم: آشنایی با علم کشاورزی اعم از خاکشناسی، هواشناسی و.... علاقه به طراحی و نقشهکشی فضای سبز و داشتن دید هنری و خلاقیت به موفقیت در این رشته کمک میکند.
چشمانداز شغلی: مهندسین فضای سبز میتوانند در سازمان پارکها و فضای سبز شهرداریها، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت مسکن و شهرسازی مشغول به کار شوند. همچنین در بخش خصوصی به عنوان مدیر، ناظر و یا مجری طرح فضای سبز میتوانند فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: آبیاری عمومی ـ درختان و درختچههای زینتی ـ خاکشناسی عمومی ـ گیاهان آپارتمانی ـ طراحی محوطههای ویژه ـ طراحی کاشت ـ گیاهان زینتی
فناوری اطلاعات سلامت
فناوری اطلاعات سلامت (HIT: Health Information Technology)، مدیریت فراگیر اطلاعات در خصوص سلامت جامعه را توصیف میکند. به کمک متخصصین این رشته میتوان کیفیت سلامت و اثربخشی آن را بهبود بخشید. همچنین مبادلهی اطلاعات میان بخشهای مختلف نظیر مصرفکنندگان، تولیدکنندگان و شرکتهای بیمه از طریق این فناوری صورت میگیرد.
به طور کلی هدف از ایجاد این رشته، ارتقا سطح کیفی مراقبتهای بهداشتی، کاهش هزینهها، جلوگیری از خطاهای پزشکی، افزایش کیفیت مدیریت مراکز بهداشتی، تشخیص به هنگام بیماریهای عفونی و ایجاد پروندهی الکترونیک سلامت برای هر فرد در جامعه میباشد.
این رشته در واقع شباهت بسیاری به رشتهی مدارک پزشکی دارد. البته دروس برنامهنویسی و مدیریتی، به صورت حرفهایتر ارایه میگردد.
کارشناسی گفتار درمانی
یک گفتار درمانگر سعی خواهد کرد با روشهای غیرپزشکی و بدون استفاده از دارو، اختلالات گفتاری و تلفظی بیمار را رفع کند. این اختلالات میتوانند منشأ ژنتیکی یا اکتسابی داشته باشند. افراد ناشنوا، کسانی که دچار ضایعات مغزی شدهاند، عقبماندگان ذهنی و افرادی که تارهای صوتی آنها دچار آسیب شده باشد، برای برقراری رابطهی کلامی صحیح با دیگران احتیاج به یاری یک متخصص در این رشته خواهند داشت. وی با ارزیابی میزان آسیبدیدگی، به روانشدن گفتار و تلفظ صحیح کلمات کمک خواهد نمود تا بیمار ارتباط کلامی بهتری با دیگران برقرار کند. رشتهی گفتار درمانی یکی از زیرمجموعههای علوم توانبخشی میباشد.
توانایی و استعداد لازم: چون مراجعه کنندگان ممکن است دارای شرایط سنی متفاوت و لهجههای مختلف و حتی گویشهای محلی باشند، متخصصین این رشته باید از صبر و حوصلهی کافی برخوردار باشند.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان میتوانند در مراکز بهداشت، مراکز توانبخشی، مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی، مؤسساتی که حوزهی فعالیتشان در رابطه با افراد ناشنوا یا کمشنوا میباشد، استخدام شوند.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک صوت ـ آناتومی و فیزیولوژی مکانیزم گفتار ـ مبانی شنواییسنجی ـ رشد طبیعی گفتار و زبان ـ آواشناسی ـ زبانشناسی ـ اختلال در خواندن
کارشناسی شنواییسنجی
شنواییسنجی علم شناخت و مطالعهی اختلالات شنوایی میباشد. تشخیص کمشنوایی، تجویز سمعک و تنظیم آن متناسب با میزان ناشنوایی بیمار، محور اصلی فعالیت یک شنواییشناس خواهد بود.
امروزه کودکان ما در بدو ورود به مدرسه توسط شنواییشناسان غربالگری میشوند. اهمیت این موضوع زمانی آشکار میشود که بدانیم افت تحصیلی بسیاری از دانشآموزان به علت کاهش میزان شنوایی آنها میباشد.
توانایی و استعداد لازم: دانشجوی این رشته باید به علم فیزیک به خصوص مبحث صوت علاقهمند باشد. در ضمن چون این رشته در کشور ما رشتهی جدیدی محسوب میگردد بیشتر کتب درسی آن به زبان انگلیسی است و در نتیجه دانشجو باید به زبان انگلیسی تسلط کافی داشته باشد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته میتوانند علاوه بر اشتغال در بیمارستانها، خود به همراه پزشک گوش و حلق و بینی، کلینک شنوایی سنجی دایر کنند.
برخی از واحدهای درسی: بیماری گوش و روشهای درمان، فیزیولوژی سر و گردن و گوش و حلق و بینی، آواشناسی، فیزیولوژی اختلالات شنوایی، مبانی علم گفتار، شنوایی شناسی تشخیصی
کارشناسی بینایی سنجی (اپتومتری)
بینایی سنجی، علم مراقبتهای اولیه بینایی است. کارشناسان این رشته مسئولین حفظ سلامت چشم و بینایی هستند. وظیفهی یک اپتومتریست تشخیص و تصحیح عیوب انکساری چشم نظیر نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم میباشد. وی با تعیین عدسیهای مناسب جهت رفع این عیوب اقدام خواهد کرد. همچنین تشخیص بیماریهای چشمی نظیر تنبلی چشم، انحرافات چشمی و اختلالات دید نیز در حیطهی تخصص وی قرار میگیرد. بررسی کارشناسی روی محیطهای کار و تحصیل از نظر روشنایی و حفاظت بینایی نیز از دیگر مسئولیتهای آنان است.
توانایی و استعداد لازم: علاقهمند بودن به فیزیک به خصوص مباحث نور و ویژگیهای آن بسیار مهم است. یک بینایی سنج لازم است حوصلهی بسیار داشته باشد تا با دقت بتواند نمرهی عینک را تعیین کند. گاهی تعیین نمرهی عینک یک فرد مسن یا کودک، کاری مشکل خواهد بود.
چشمانداز شغلی: دانشآموختگان این رشته میتوانند به صورت مستقل اقدام به افتتاح مطب نموده، همچنین به عنوان مشاور بهداشت چشم و بینایی در بسیاری از محیطهای آموزشی، نظامی، دولتی و صنایع فعالیت نمایند.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک نور، اورژانسهای چشم، آسیبشناسی عمومی، تشریح و بافتشناسی چشم، فیزیولوژی اپتیک
کارشناسی مدیریت خدمات بهداشتی ـ درمانی
به منظور ادارهی موثرتر و برنامهریزی بهتر و سازماندهی فعالیت مراکز بهداشتی و بیمارستانها، مراکز آموزش عالی به تربیت مدیران خدمات بهداشتی میپردازند. همسو کردن علم مدیریت با مبانی بهداشت و درمان نه تنها موجب افزایش کارایی بلکه باعث اثربخشی بهتر فعالیت مراکز بهداشتی و درمانی خواهد شد.
توانایی و استعداد لازم: برخورداری از روحیهی مناسب جهت ایجاد روابط عمومی خوب، توان مدیریت مسایل، توانایی کنترل محیط و قاطع بودن، از تواناییهای لازم برای داوطلبان خواهد بود.
برخی از واحدهای درسی: روانشناسی عمومی، اقتصاد، اصول و مبانی مدیریت، مدارک پزشکی، طراحی و تجهیز بیمارستان، اپیدمیولوژی و عفونتهای بیمارستانی
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر: فارغالتحصیلان این رشته میتوانند تا مقطع دکترای تخصصی ادامه تحصیل بدهند. امکان تغییر رشته نیز در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد. به عنوان مثال میتوانند رشتههای زیر را در مقاطع بالاتر انتخاب کنند:
اپیدمولوژی، مدارک پزشکی، مهندسی پزشکی، اقتصاد بهداشت، کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی.
کاردانی بهداشت حرفهای
در عصر حاضر، گاهی عوامل خطرآفرین در محیط کار، انسان را دچار آسیبهای فیزیکی و روانی بسیاری میکنند. حوادث ناشی ازکار سومین علت مرگ و میر در جوامع پیشرفته میباشد که هزینههای بسیاری را بر اقتصاد ملی یک کشور وارد میکند. به منظور حفظ سلامتی کارگران، کارشناس بهداشت حرفهای میکوشد تا ضمن شناسایی عوامل خطرزای فیزیکی و شیمیایی و حذف آنها، درصد آسیبرسانی را به حداقل برساند که این امر در سه مرحلهی شناسایی، ارزیابی و کنترل عوامل خطرساز انجام میگیرد.
توانایی و استعداد لازم: بسیاری از وزارتخانهها و همچنین سازمانها و شرکتها و کارخانجات مانند ذوبآهن، هواپیمایی کشوری و ایران خودرو و... دارای واحد بهداشت حرفهای هستند که مراکز جذب فارغالتحصیلان این رشته میباشند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی تجزیه، بیوشیمی، شناسایی عوارض شیمیایی، سمشناسی صنعتی، حوادث ناشی از کار، ایمنی در صنعت
کارشناسی تکنولوژی پرتودرمانی (رادیوتراپی)
تحصیلان این رشته در مقطع کاردانی صورت میگیرد. فارغالتحصیلان این دوره با فرا گرفتن مطالب مربوط به اشعهی ایکس، اعم از طرز تولید، حفاظت در مقابل پرتوهای یونساز و تشعشعات حاصل از مواد رادیواکتیو، قادر خواهند بود دورههای درمانی (پرتودرمانی و شیمی درمانی) بیماران سرطانی را تحت نظارت پزشک متخصص انجام دهند.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته در مراکز خدمات بهداشتی، بیمارستانها، مراکز خصوصی پرتونگاری به کار مشغول خواهند شد.
برخی از واحدهای درسی: آناتومی، بافتشناسی و آسیبشناسی، تکنیکهای پزشکی هستهای، فیزیک عمومی، رادیولوژی و حفاظت در برابر پرتوهای یونساز
کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی)
در تکنولوژی پرتوشناسی، از دستگاههای مختلفی استفاده میشود تا تصویربرداری از اعضای مختلف بدن صورت گیرد. بدین ترتیب تشخیص بیماریها برای پزشک راحتتر و مطمئنتر صورت خواهد گرفت.
دانشجویان این رشته، ضمن آشنایی با دستگاههای تصویربرداری باید مبانی علم فیزیولوژی و آناتومی را نیز فراگیرند. برخی از این تصویربرداریها پیشرفتهترند و تخصصیتر هستند مانند C.T و MRI که تفسیر مناسب این تصاویر نیز بر عهدهی دکتر رادیولوژیست میباشد.
توانایی و استعداد لازم: علاقه به درس زیستشناسی و ریاضی و فیزیک اهمیت بسیاری دارد. همچنین داوطلب باید به کار در محیطهای بیمارستانی نیز علاقهمند باشد.
چشمانداز شغلی: در مقطع کاردانی بیشتر تصویربرداریهای ساده مثل تصویربرداری از دست و پا صورت میگیرد. اما در مقطع کارشناسی تصویربرداریها تخصصیتر هستند مانند تصویربرداری از عروق و اعضای داخلی بدن.
فارغالتحصیلان این رشته در مراکز بیمارستانی و مؤسسههای تصویرنگاری جهت آمادهسازی و کار با دستگاههای مختلف رادیوگرافی استخدام خواهند شد.
برخی از واحدهای درسی: فیزیولوژی انسان، تشری، اصطلاحات پرتوشناسی، فیزیک پرتوها، روشهای پرتونگاری، ارزیابی تکنیکی فیلمهای پرتونگاری
کاردانی هوشبری
کار فارغالتحصیلان این رشته کمک به بیهوش ساختن بیمار تحت نظارت یک متخصص میباشد. در طول بیهوشی مراقبتهای قلبی و تنفسی و در پایان عمل بیدار کردن بیمار، توسط متخصصین هوشبری انجام خواهد گرفت.
برخی از واحدهای درسی: روشهای بیهوشی، فیزیولوژی، میکروبشناسی و استریلیزاسیون، اصطلاحات بیهوشی ـ روشهای احیای قلبی و ریوی ـ داروشناسی اختصاصی
کاردانی تکنولوژی پزشکی هستهای
روز به روز شاهد پیشرفت علم در زمینهی رادیوداروها و یا به عبارتی داروهای رادیواکتیو هستیم. از این رو آموزش چگونگی استفادهی صحیح از این داروها و حفاظت در مقابل اشعهی یونساز آنها اهمیت بسیاری برای بیماران دارد. دانشآموختگان این رشته در مراکز درمانی تشخیص پزشکی هستهای بیماران را راهنمایی خواهند نمود.
برخی از واحدهای درسی: فیزیولوژی انسانی و فیزیوپاتولوژی، بافتشناسی، فیزیکی تشعشع و مواد رادیواکتیو، شناخت دستگاههای پزشکی هستهای
زمینشناسی
در زمینشناسی، منشأ زمین، تاریخ و ساختمان زمین، مواد تشکیل دهندهی آن، منابع طبیعی موجود در آن و تغییر و تحولاتی که در طول زمان پدید آمدهاند مورد بررسی قرار میگیرد.
توانایی و استعداد لازم: تسلط در دروس ریاضی، فیزیک و شیمی برای این رشته لازم است. همچنین قدرت تجسم بالا، داشتن روحیهی پرجنب و جوش و علاقه به زندگی در محیطهای طبیعی مانند کوهها و توانایی جسمانی مناسب از مواردی هستند که به موفقیت در این رشته کمک میکنند.
چشمانداز شغلی: امکان همکاری با گروههای اکتشاف معدن و بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی و یا کارگاههای مهندسی ژئوفیزیک برای فارغالتحصیلان این رشته وجود دارد. وزارتخانههای صنایع و معادن، نفت، راهوترابری، جهاد کشاورزی و... میتوانند هدف شغلی یک زمینشناس باشند.
برخی از واحدهای درسی: ریاضی، فیزیک، شیمی، زمینشناسی مهندسی، آبهای زیرزمینی، سنگشناسی
کاردانی تکنولوژی تولیدات دامی
تربیت کاردان در زمینهی تولیدات دام، میتواند ضمن بهرهگیری از توانایی متخصصین دامداری و مرغداری، برنامههای کشاورزی را با راندمان کمی و کیفی بیشتری همراه سازد. از عمدهترین مراکز جذب فارغالتحصیلان این رشته، سازمان گسترش خدمات تولیدی، مراکز خدمات کشاورزی، روستایی، عشایری، شرکتهای کشت و صنعت و جهاد کشاورزی میباشد.
برخی از واحدهای درسی: شیمی عمومی، ریاضی عمومی، دامپروری، زنبورداری، بهداشت دام
کاردانی تکنولوژی محیط زیست
دانشجویان این رشته برای اجرای برنامههای تدوین شده در زمینهی حفظ و حمایت و استفادهی مطلوب از پارکها و فضای سبز و... اطلاعات کافی در زمینههای اکولوژی، بیولوژی گیاهی، نقشهبرداری و... کسب میکنند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و مراتع، پارکها و فضای سبز مشغول به فعالیت شوند.
برخی از واحدهای درسی: ریاضیات عمومی، شیمی عمومی، جامعهشناسی روستایی، حفاظت آب و خاک، اکولوژی حیاتوحش
کاردانی تکنولوژی جنگلداری
مهندسین جنگل طرحهای جنگلداری اعم از راهسازی، بهرهبرداری و... را تهیه میکنند. برای اجرای این طرحها نیاز به افرادی است که ضمن آشنایی با مسایل جنگل، در عمل بتوانند این طرحها را پیاده کنند. کاردان تکنولوژی جنگلداری علاوه بر اجرای این طرحها میتواند در سایر عملیات بهرهبرداری و جنگلکاری نیز موثر باشد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در زمینههای اجرای طرحهای جنگلداری، انجام امور تولیدی مثل ایجاد نهالستان و بهرهبرداری از جنگل یا در آموزش با مدرسین مربوط در آموزشکدههای منابع طبیعی مشغول به کار شوند.
برخی از واحدهای درسی: ریاضیات عمومی، شیمی عمومی، چوبشناسی و صنایع چوب، مدیریت جنگلها و مراتع
کاردانی تکنولوژی چوب
دانشجوی این رشته ضمن آشنایی با خواص مختلف چوب و عواملی که در تغییرات این خواص تاثیر میگذارند با حفاظت، تبدیل، کاربردهای متفاوت چوب و مدیریت واحدهای تولید آشنا میشود. به این ترتیب چوب را به طور اصولیتر و صحیحتر در واحدهای تولیدی به کار میبرند و از هنگام قطع درخت تا زمان تولید فرآوردههای مصرفی بر آن نظارت دارند. فارغالتحصیلان این دوره میتوانند در مجتمع صنایع مکانیکی و شیمیایی چوب بخشهای دولتی، دفاتر صنایع چوب سازمان جنگلها و مراتع، واحدهای تولیدی خصوصی و مؤسسات آموزشی مشغول به کار شوند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی و ریاضیات عمومی، جامعهشناسی روستایی، جانورشناسی، اکولوژی
کاردانی تکنولوژی تولیدات گیاهی
کاردان این رشته تخصص لازم را در زمینههایی چون مباشرت در عملیات کاشت،داشت و برداشت محصولات عمدهی زراعی، مبارزه با آفات و امراض گیاهی و علفهای هرز به دست میآورد. فارغالتحصیل این دوره میتواند در شرکتهای تعاونی روستایی، مراکز خدمات کشاورزی، روستایی و عشایری و جهاد کشاورزی و بخش خصوصی فعالیت کند.
برخی از واحدهای درسی: خاکشناسی، دامپروری، حشرهشناسی و دفع آفات، مبارزه با علفهای هرز
کاردان شیمی و پدافند جنگهای شیمیایی، میکروبی و هستهای
هدف این رشته تربیت کاردان مقابله با جنگهای شیمیایی، میکروبی و هستهای است. این رشته دارای سه شاخهی شیمیایی، میکروبی و هستهای است و فارغالتحصیلان آن میتوانند با کسب مهارتهای لازم در زمینهی پدافند جنگهای شیمیایی، میکروبی، هستهای در سازمانهای رزمی و دیگر ارگانهای مرتبط فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: تاکتیک جنگافزار، مدیریت فرماندهی، هواشناسی، حفاظت آزمایشگاهی
کاردانی پرورش زنبور عسل
از آنجا که پرورش زنبورعسل تاحد زیادی به منابع طبیعی و باغها وابسته است و سیستم پرورشی این بخش تاحد زیادی به صورت تجربی و سنتی اداره میشود، تربیت نیروی متخصص و ماهر که شناخت کافی از زنبورعسل داشته باشند، ضرورت دارد تا ضمن بهرهبرداری از امکانات موجود در کشور و تولید فرآوردههای مربوط، رشد و توسعهی کمی و کیفی این بخش فراهم شود. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند به عنوان کاردان پرورش زنبورعسل، کاردان پرورش ملکه و اصلاح نژاد زنبورعسل، کاردان کارگاه، تعمیر، سرویس و ساخت وسایل زنبورداری و سرپرست واحدهای تولید و فرآوری محصولات زنبورعسل فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی آلی، هواشناسی، مبانی اصلاح نژاد و تلقیح مصنوعی
تولید و بهرهبرداری گیاهان دارویی و معطر
کشور ایران با توجه به شرایط جغرافیایی آب و هوایی خاص، پتانسیل بسیار بالایی در زمینه تولیدات گیاهان دارویی دارد. به این جهت تربیت نیروی انسانی کاردان جهت استفاده از این پتانسیل میتواند بسیار موثر باشد. فارغالتحصیلان این دوره میتوانند به عنوان کمک کارشناس تحقیقاتی گیاهان دارویی، کاردان کشت و پرورش گیاهان دارویی و معطر، کاردان بهرهبرداری گیاهان دارویی و معطر و کمک ناظر در واحدهای تولید فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی، اکولوژی، اقتصاد گیاهان دارویی، مبانی فیزیولوژی گیاهی
اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
این رشته یکی از زیرشاخههای توانبخشی است که در آن طریقهی طراحی و ساخت اعضای مصنوعی و وسایل کمکی براساس مهندسی و منطبق با آناتومی بدن آموزش داده میشود. متخصص اعضای مصنوعی در سه زمینهی حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن، ساخت اندام مصنوعی برای عضو از دست رفته و اصلاح ناهنجاریها فعالیت میکند.
توانایی و استعداد لازم: داوطلب این رشته باید از دستهایی توانا برخوردار و به کارهای فنی و صنعتی علاقهمند باشد و دارای جسم و روحی سالم و توانمند باشد، آمادگی روحی برای برخورد با بیماران و روابط اجتماعی خوب نیز در این رشته ضروری است.
چشمانداز شغلی: بخش دولتی (سازمان بهزیستی، هلالاحمر، بنیاد جانبازان) و بخش خصوصی (دایر کردن مرکز خصوصی برای ارایهی خدمات به افرادی که فلج هستند یا ناتواناییهای دیگری از این قبیل دارند) مراکز فعالیت فارغالتحصیلان این رشته هستند.
برخی از واحدهای درسی: آناتومی انسان، رسم فنی، فیزیک، تکنیکهای قطعهسازی، مقاومت مصالح
کاردرمانی
این رشته، تنها رشتهی علوم توانبخشی در مقطع کارشناسی است که به درمان اختلالات در حیطهی جسمانی و روانی میپردازد. این رشته تمام ابعاد یک بیماری و تاثیرات جانبی آن را روی زندگی شخصی و اجتماعی در نظر گرفته و با ارایهی تکنیکهای درمانی مناسب، ضمن در نظر گرفتن علایق و انگیزهی فرد، او را به سوی فعالیت روزانهی مستقل سوق میدهد.
توانایی و استعداد لازم: مهمترین ویژگی لازم برای موفقیت در این رشته، علاقه به انسانها و داشتن صبر و حوصله برای برخورد با بیماران دارای معلولیتهای مختلف میباشد.
چشمانداز شغلی: بیمارستانها، کلینیکهای توانبخشی بهزیستی و هلال احمر از مراکز مهم جذب کنندهی کار درمانگران میباشند. ضمن اینکه این فارغالتحصیلان میتوانند با مجوز وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی اقدام به تأسیس کلینیک خصوصی شبانهروزی نمایند.
برخی از واحدهای درسی: آناتومی، روانپزشکی عمومی، رشد روانی حرکتی، کنزولوژی و بیومکانیک
کاردانی بهداشت محیط
این رشته به مطالعهی مسایل زیست محیطی از قبیل آب، فاضلاب، زباله و... میپردازد تا فارغالتحصیل این رشته بتواند در اجتماعات کوچک مستقر شده و پس از مطالعه و بررسی مشکلات بهداشت منطقه جهت رفع این مشکلات قدم بردارد. دانشجویان باید بتوانند با ارایهی طرحهای مفید و عملی در زمینهی تأمین آب آشامیدنی سالم، دفع صحیح زباله، بهسازی اماکن عمومی، مردم را در رفع این مشکلات راهنمایی و کمک کرده و اطلاعات و آمارهای لازم را درموارد فوق جمعآوری و طبقهبندی نمایند.
توانایی و استعداد لازم: علاقه به زمینهی بیولوژی شیمی، فیزیک و ریاضی سبب موفقیت دانشجو در این رشته میشود.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیل این رشته میتواند در مقطع کاردانی در وزارت بهداشت و در مقطع کارشناسی در شهرداریها، سازمان آب و فاضلاب، شرکتهای خصوصی طراحی تصفیهخانه آب و فاضلاب فرصتهای شغلی مناسبی داشته باشد.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک، شیمی، نقشهبرداری، اصول هیدرولیک، بهداشت حرفهای، اپیدمیولوژی بیماریهای فراگیر
کاردانی مدارک پزشکی
رشتهای علمی، اطلاعاتی است و قلمرو بحث آن اطلاعات بهداشتی ـ درمانی میباشد و متخصصان آن نیز مدیران اطلاعات بهداشتی درمانی کشور هستند. در واقع دانشجوی این رشته با مطالعهی دروسی مانند طبقهبندی یا کدگذاری بینالمللی بیماریها، بایگانی مدارک پزشکی، کلیات پزشکی، اصطلاحات پزشکی، آمار و کامپیوتر خود را آماده میکند تا اطلاعات بهداشتی درمانی را به خوبی تجزیه و تحلیل کرده و برای برنامهریزی نظام سلامت در اختیار مدیران مربوطه قرار دهد.
توانایی و استعداد لازم: تسلط بر دروس ریاضی، آمار و زبانانگلیسی برای موفقیت در این رشته ضروری است.
چشمانداز شغلی: در هر بیمارستان یا مرکز خدماتی ـ درمانی، بخشی به نام بخش مدارک پزشکی وجود دارد که دارای 4 واحد آمار بیمارستانی، پذیرش بایگانی، مدارک پزشکی و واحد کدگذاری بیماریها است و مسئول این بخش و کارکنان آن از فارغالتحصیلان رشته مدارک پزشکی گزینش میشوند.
برخی از واحدهای درسی: بهداشت محیط بیمارستان، فیزیولوژی، اصطلاحات پزشکی، شاخصهای بهداشتی و آمار بیمارستانی
کاردانی اتاق عمل
گسترش مراکز بیمارستانی دارای امکان انجام جراحی، نیاز جامعه به تکنسین اتاق عمل را افزایش میدهد. افرادی که میتوانند در مشاغل فنی، پزشکان جراح را یاری دهند و وسایل جراحی و استریل را جهت استفاده آماده نمایند و اداره اتاق عمل را به عهده بگیرند.
برخی از واحدهای درسی: تکنیک اتاق عمل، فن پرستاری، تشریح، داروشناسی، اصطلاحات پزشکی
کاردانی تکنسین پروتزهای دندانی
هدف این رشته تربیت متخصصان موردنیاز لابراتورهای دندانپزشکی مراکز آموزشی ـ درمانی دولتی و خصوصی است.افرادی که با ساختن عضو مصنوعی برای کار ثابت مانند دندان مصنوعی و عضو مصنوعی برای کار متحرک مانند پلاکهای ارتودنسی در لابراتورهای دندانسازی و کلینکهای دندانپزشکی حضوری فعال دارند.
توانایی و استعداد لازم: کاری حساس و دقیق است و نیاز به دستانی توانمند و ماهر دارد. تسلط بر دروس فیزیک، شیمی و زیستشناسی اهمیت ویژه دارد.
چشمانداز شغلی: فارغالتحصیلان این رشته میتوانند به صورت مستقل (تأسیس لابراتور) یا در کلینکهای دندانپزشکی مشغول فعالیت شوند.
برخی از واحدهای درسی: بیوشیمی نظری، آناتومی دندان، بهداشت خانواده، پروتز، استاتیک
کاردانی پرستاری دندانپزشکی
هدف این رشته آموزش بهداشت دهان و دندان است تا از بیماریهای دهان و دندان پیشگیری شود. دانشجویان این رشته علاوه بر کسب اطلاعات پایه دربارهی کلیهی دروس دندانپزشکی، اطلاعات نظری و عملی دربارهی نحوهی مسواک زدن، اصول بهداشت دهان و دندان و جرمگیری به دست میآورند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در کارهای ساده لابراتوری دندانپزشکی، بهداشت کاری دندانها، مسئولیت امور اداری مراکز دندانپزشکی و پذیرش بیمار فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: بیوشیمی، تشریح سر و گردن، مواد دندانی، بیماریهای دهان، کمکهای اولیه
کاردانی فوریتهای پزشکی
فوریتهای پزشکی خدمات امداد و کمکهای اولیه برای بیماران و مصدومان حوادث تا رساندن آنها به یک مرکز درمانی ارایه میدهد. رانندگان آمبولانس، عمل بیمار یا مصدوم، کمکهای اولیه، اطلاعرسانی و انجام سایر خدمات طبق دستور مافوق بخشی از خدمات این افراد است.
توانایی و استعداد لازم: با توجه به لزوم کار در شرایط دشوار و استرسزا، داوطلب باید توانایی کار در شرایط دشوار، انضباطپذیری، اعتمادبه نفس و سلامت جسمانی کامل داشته باشد. داشتن بینایی خوب، مهارتهای بدنی، روانی، کلامی و قد حداقل 170 سانتیمتر نیز ضروری است.
چشمانداز شغلی: دانشآموختگان میتوانند در مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی در سراسر کشور، آمبولانسهای خصوصی و... فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: تشریح و فیزیولوژی، احیای قلبی ریوی، نشانه شناسی و معاینات بدنی، اخلاق و مقررات حرفهای
کارشناسی کتابداری پزشکی
با توجه به نیاز شدید کادر پزشکی به مراجعه به کتب مرجع و اطلاعات و آمارهای ذخیره شده در مراکز مختلف وجود یک کتابدار پزشکی که از طرفی به مهارتهای کتابداری و از طرف دیگر به اطلاعات و اصطلاحات پزشکی آشنا باشد، امری ضروری است.
توانایی و استعداد لازم: تسلط به کار با کامپیوتر، زبانانگلیسی و علاقه به درس زیستشناسی برای داوطلبان این رشته ضروری است.
چشمانداز شغلی: چشمانداز شغلی برای فارغالتحصیلانی که با کامپیوتر و شبکهی اینترنت آشنا هستند بسیار مناسب است فرصتهای شغلی، به ویژه در پروژههای تخصصی یا در بخش خصوصی بهتر میباشد.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک، شیمی، کتابداری و کتابخانه، حفاظت نگهداری مواد، تاریخ تمدن
کاردانی تکنولوژی مرتع و آبخیزداری
پیشگیری از روند تخریب و بیابانزدایی و اصلاح و احیای مراتع، به طرحهایی متناسب با موقعیت و وضعیت منطقه نیاز دارد. مجریان این طرحها نیز باید افرادی کاردان و کارآزموده باشند. هدف از گرایش مرتع و آبخیزداری در مهندسی منابع طبیعی، تربیت کارشناسانی است که بتوانند طرحهای موردنظر را ارایه دهند و رشتهی تکنولوژی مراتع و آبخیزداری، مجریان این طرحها را تربیت میکند.
برخی از واحدهای درسی: شیمی، فیزیک و هواشناسی، اصول مدیریت آب و خاک
کاردانی بهداشت عمومی
هدف بهداشت عمومی، پیشگیری از بیماریها و عواملی که سلامت جسم و روان انسان را به مخاطره میاندازد، میباشد. این رشته در مقطع کاردانی دارای گرایشهای زیر است:
1ـ گرایش خانواده: هدف این گرایش تربیت افرادی است که در مراکز بهداشتی درمانی ضمن شناخت شرایط محیطی و اطلاع از وضعیت جمعیت منطقه، در زمینهی بهداشت مادران و کودکان فعالیت میکنند.
2ـ گرایش مبارزه با بیماریها: فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند با کمک سایر نیروهای بهداشتی و درمانی از انتشار بیماریها جلوگیری کنند و در زمینهی شناخت کلی انتشار بیماریهای واگیردار، واکسیناسیونهای موردنیاز گروههای سنی مختلف، آموزش بهداشت به صورت فردی و گروهی، تهیه و تنظیم گزارشها و آمار مربوط به بیماریها، اجرای برنامههای ایمنسازی منطقه فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: آمار حیاتی مقدماتی، تکنولوژی آموزشی، واکسیناسیون، کمکهای اولیه، جامعهشناسی عمومی روستایی
تکنولوژی شیلات
با توجه به اهمیت منابع غذایی و دریایی، نیاز به متخصصان کارآزموده در زمینهی استفاده مطلوب از منابع آبی داخلی و آبهای آزاد و پرورش و صید آبزیان و عملآوری فرآوردههای ماهی به شدت احساس میشود.
چشمانداز شغلی: این دانشآموختگان میتوانند در بخش اجرایی ادارهی تالابها، سازمان شیلات جهاد کشاورزی و به عنوان کاردان در ماهیسراها فعالیت کنند.
برخی از واحدهای درسی: فیزیک و هواشناسی، جانورشناسی، اکولوژی، هیدروبیولوژی، اصول ناوبری، ماهیشناسی
برچسب ها : رشته تجربی , رشته های دانشگاهی , رشته ها به ترتیب اولویت ,
سریال خوش نشین ها
ادامه ی پست
مستند Cartel Land
ادامه ی پست
فیلم جامه داران
ادامه ی پست
نقد و بررسی فیلم Bottle Rocket (موشک شیشهای)
ادامه ی پست
سریال خانه به دوش
ادامه ی پست
نقد و بررسی فیلم کوچه بی نام
ادامه ی پست
سریال خوب بد زشت
ادامه ی پست
نقد و بررسی فیلم M!stress merica (دلبر آمریکا)
ادامه ی پست
دانلود کارتون تینکربل 4
بازدید : 557 بار
سریال گنج مظفر
بازدید : 463 بار
نقد و بررسی فیلم Enter the Void (به خلاء وارد شو)
بازدید : 459 بار
دانلود کارتون کوتاه کفش
بازدید : 403 بار
دانلود کارتون خانواده کرود-the croods
بازدید : 399 بار
نقد و بررسی فیلم M!stress merica (دلبر آمریکا)
بازدید : 381 بار
سریال خوش نشین ها
بازدید : 343 بار
سریال دختران حوا
بازدید : 333 بار
جانی دپ
تاریخ : جمعه 28 اسفند 1394
نقد و بررسی فیلم Sweeney Todd (سویینی تاد)
تاریخ : یکشنبه 16 اسفند 1394
سریال خوش نشین ها
تاریخ : چهارشنبه 12 اسفند 1394
انیمیشن The Peanuts Movie
تاریخ : دوشنبه 10 اسفند 1394
فیلم Victor Frankenstein
تاریخ : دوشنبه 10 اسفند 1394
فیلم Lost in Hong Kong
تاریخ : دوشنبه 10 اسفند 1394
فیلم I Believe in Miracles
تاریخ : دوشنبه 10 اسفند 1394
سریال خوب بد زشت
تاریخ : دوشنبه 10 اسفند 1394